Deset korporacija ostvaruje veće prihode od 180 zemalja svijeta

Zajednički prihod deset najvećih korporacija veći je od prihoda 180 najsiromašnijih od ukupno 195 suverenih zemalja, pokazuju rezultati istraživanja grupe Global Justice Now. Zajednički prihod deset najvećih korporacija na svijetu, uključujući Apple, Shell i Walmart, veći je od prihoda 180 najsiromašnijih od ukupno 195 suverenih zemalja svijeta.
Prema rezultatima istraživanja, Walmart, Apple i Shell sada su bogatiji od Rusije, Belgije i Švedske, prenosi Capital.ba. Takođe, u istraživanju se navodi da su sada 100 svjetskih najvećih ekonomskih entiteta sada korporacije umjesto država, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu, kada ih je bilo 63.
“Od 200 entiteta na svijetu, 153 su korporacije”, navodi se u istraživanju.
Sjedinjene Američke Države (SAD), Kina, Njemačka, Japan, Francuska i Velika Britanija čine šest najjačih ekonomskih entiteta, za kojima slijede Italija, Brazil i Kanada.
“Ogromno bogatstvo i snaga korporacija nalaze se u srcu toliko puno svjetskih problema – kao što su nejednakost i klimatske promjene”, rekao je direktor grupe Nick Dearden. On je dodao da želja za kratkoročnim profitom danas gazi osnovna ljudska prava miliona ljudi na planeti, a ti podaci govore da se problem pogoršava.
Grupa, čije je sjedište u Londonu, objavila je ove podatke kako bi izvršila pritisak na britansku Vladu uoči sastanka radne grupe s Ujedinjenim nacijama (UN).
“Britanska Vlada isposlovala je ovaj rast korporativne moći putem poreskih struktura, trgovinskih sporazuma, pa čak i humanitarnih programa koje pomažu krupnim kompanijama”, rekao je Dearden.
On je dodao da je britanska zdušna podrška trgovinskom sporazumu SAD – Evropska unija samo još jedan primjer kako Vlada u Londonu pomaže krupnom kapitalu i biznisu.
“Ono što je sramotno jeste da se London rutinski protivi pozivu zemalja u razvoju da velike korporacije snose odgovornost za uticaj na ljudska prava u UN-u”, kazao je Dearden.
0 0