Papa Franjo: Novinarstvo koje se temelji na tračevima i lažima je oblik terorizma

U Italiji je veliki broj novina politizirano, te se redovno koriste kako bi se diskreditirali oni s drugačijim političkim stajalištima. Novine često objavljuju neosnovane glasine o privatnim životima pojedinaca

AUTOR: Reuters
OBJAVLJENO: 23.09.16 u 13:38
Novinarstvo temeljeno na tračevima ili glasinama je oblik "terorizma", i mediji koji stereotipiraju cijele populacije ili potiču strah od imigranata djeluju destruktivno, rekao je Papa Franjo.
Papa, koji je to izjavio u obraćanju čelnicima talijanskog nacionalnog udruženja novinara, poručio je kako se novinari moraju dodatno potruditi da otkriju istinu, posebno u ova doba neprekidnog medijskog izvještavanja, prenosi Reuters.
Širenje glasina je primjer "terorizma, primjer kako možete ubiti čovjeka sa svojim jezikom", rekao je on. "To se posebno odnosi na novinare, jer njihov glas može doći do svakoga, a to je veoma moćno oružje."
U Italiji je veliki broj novina politizirano, te se redovno koriste kako bi se diskreditirali oni s drugačijim političkim stajalištima. Novine često objavljuju neosnovane glasine o privatnim životima pojedinaca.
2009. godine se nekoliko medijskih kuća, u vlasništvu porodice tadašnjeg premijera Silvija Berlusconija, našlo pod napadom udruženja novinara zbog priča u kojima se dovodilo u pitanje vjerodostojnost suca koji je presudio protiv kompanije koja se nalazila u vlasništvu porodice Berlusconi.
Priče su bile pune nagovještaja o načinu na koji se sudac oblači, o boji njegovih čarapa, kao i o načinu na koji je šetao parkom.
Papa, koji često čvrsto brani prava izbjeglica i , rekao je kako se novinarstvo ne bi trebalo koristiti kao "oružje destrukcije protiv osoba, pa čak i protiv cijelih naroda". "Niti bi novinarstvo trebalo poticati strah od događaja poput prisilnih migracija zbog rata ili gladi", dodao je on.
Prošle godine je desničarski list Libero na naslovnoj strani objavio priču o napadu u Parizu, u kojem je poginulo oko 130 ljudi, pod naslovom: "Islamska kopilad". Još jedan desničarski list, Il Giornale, je prošle godine na naslovnoj strani objavio priču o haotičnom stanju u Libiji i o mogućnosti da bi se militanti mogli 'ušunjati'' u Italiju zajedno s migrantima: "ISIS dolazi. Naoružajmo se".
0 0