Psiholozi otkrili koji crtani filmovi najviše štete djeci: na prvom mjestu je crtić za kojim luduju i hrvatski mališani

Piše M.Dr.
Ruski psiholozi proveli su istraživanje nakon kojeg su izdvojili sve one crtane filmove koji loše utječu na djecu. Prvo mjesto pripalo je Maši i Medvjedu. U objašnjenju se ističe kako se Maša zapravo jako loše ponaša - a između ostalog voli napakostiti.
Znanost tvrdi kako će se to loše odraziti na djecu koja, gledajući crtić mogu pomisliti  da je takvo ponašanje normalno. Zanimljivo, popularnost djevojčice Maše u muslimanskom svijetu dovodi se u vezu sa činjenicom da joj je glava pokrivena maramom, stoji u istraživanju.
Američki 'Monster High' osvojio je drugo mjesto na rang-listi jer je tim psihologa zaključio da vokabular likova iz crtanog filma može 'pokvariti' djecu.
Zanimljivo je treće mjesto na rang listi najlošijih crtića - a pripalo je ni više ni manje nego Spužva Bobu Skockanom - navodno je previše sebičan i stalno kritizira odrasle.
Na četvrtom mjestu, što je itekako čudno, američki je klasik Tom i Jerry. Stručnjaci smatraju da se glavni likovi mačke i miša ponašaju nedolično.

Osnovan Stožer za obranu Spužva Boba
Negdje u isto vrijeme kada su ruski psiholozi objasnili štetnost nekoliko crtića, vlč. rvoju Poljaku, župniku u Župi Sv. Filipa i Jakova u Novom Vinodolskom zasmetao je upravo crtić 'Spužva Bob Skockani'. Kazao je kako se crtić protivi kršćanskim vrijednostima jer djecu odvlači u poroke, a ona štuju lažna božanstva i blud. Obrušio se i na roditelje koji djeci dopuštaju gledanje tog crtanog filma.  
No udruga Trash, kao promotor filmske umjetnosti ali i ljudskih sloboda, kao kontru osnovala je Stožer za obranu lika i djela Spužve Boba koji djeluje pod motom 'Spužva Bob – Heroj, a ne bludnik'.
- Svi koji su gledali taj crtić znaju da Spužva naporno radi kod poslodavca te iz svoje teško zarađene male plaće redovito odvaja kako bi pomogao prijateljima i susjedima, ma kakvi oni bili - poručuju iz Stožera te najavljuju veliki party podrške Spužvi Bobu u petak, 4. studenog, s početkom u 20 sati u Caffe baru Elephant u Varaždinu. Dress code je, naravno, 'nešto žuto'.
0 0