Robert Fisk: Postoji više od jedne istine u strašnoj priči o Alepu

Klix.ba
13.12.2016. u 19:30

Zapadni političari, "stručnjaci" i novinari će morati preokrenuti svoje priče u narednih nekoliko dana sada kada je Bashar al-Assad preuzeo kontrolu nad Alepom, smatra novinar i veliki poznavalac prilika na Bliskom Istoku, Robert Fisk.
Ističe da ćemo saznati da li je broj "zarobljenih" civila bio tačan, a čut ćemo i više o tome zašto nisu bili u mogućnosti da odu kada su sirijska vlada i ruske zračne snage izvele divlje bombardovanje na istočni dio Alepa. Saznat ćemo i puno više o pobunjenicima koje su podržavali SAD i Velika Britanija.

"Među njima je bilo i pripadnika al-Qaide, onih koje je George W. Bush nazivao zločincima koji su napali New York, Washington i Pennsylvaniju 11. septembra 2001. Sjećate li se rata protiv terorizma? Sjećate li se 'čistog zla' al-Qaide. Sjetite se svih upozorenja naših voljenih sigurnosnih službi o tome kako al-Qaida prijeti Londonu. Nismo se toga sjećali kada su pobunjenici počeli braniti istok Alepa jer su priče o heroizmu, demokratiji i patnji napravljene za nas, to je pripovjetka o dobrim momcima protiv loših momaka", piše Fisk.

Novinar se prisjetio dana kada je ubijen Saddam Hussein, kada su mnogi tvrdili da će ilegalna invazija na Irak dovesti do katastrofe i neizrecive patnje, i da Tony Blair i George Bush vode sve u propast. Mediji su uvijek morali pisati s odbojnošću prema Saddamu i njegovom režimu. Sada se, kako tvrdi, dešava se ista mantra.

"Da, Bashar al-Assad je brutalno uništio grad u borbi protiv onih koji su željeli svrgnuti njegov režim. Da, režim ima mnoštvo grijeha, od mučenja, smaknuća, tajnih zatvora, ubijanja civila i zastrašujuću verziju etničkog čišćenja. Da, trebamo se bojati za živote hrabrih ljekara i živote onih koje su liječili. Svako ko je pogledao snimak mladića koji je prošle sedmice pokušao pobjeći iz Alepa i kojeg je vojska režima zaustavila, treba se bojati za sve one koji nisu dobili dozvolu da prijeđu državnu liniju. A sjetimo se da je UN izvjestio da su 82 civila masakrirana u svojim domovima u posljednja 24 sata", navodi Fisk.

Ipak, Fisk ističe da je vrijeme za još jednu istinu, a ona glasi da su mnogi među pobunjenicima najokrutniji i najnemilosrdniji borci na Bliskom istoku, a njihovo ponašenje u Alepu se ignorisalo.

"Prije nekoliko sedmica sam razgovarao sa jednom od prvih porodica koje su pobjegle iz Alepa. Jedan muškarac mi je rekao da su njegovog brata ubili pobunjenici jer je sa ženom i sinom prešao borbenu liniju. Osudio je pobunjenike za zatvaranje škola i postavljanje oružja u blizini bolnica. A on nije prorežimska marioneta, čak se divio IDIL-u na njegovom dobrom ponašanju u ranim danima opsade", napisao je Fisk.

Novinar se pita zašto američke snage nisu učestvovale u napadima na IDIL, svog najvećeg neprijatelja, kada je ponovo ušao u drevni grad Palmiru. Iz nekog razloga, tvrdi, američki sateliti i bespilotne letjelice ih nisu primijetile. Kada je u pitanju Alep, Fisk navodi da su zvaničnici koji su govorili protiv režima, već u posljednjih nekoliko dana počeli mijenjati priču ističućida da su pobunjenici odgovorni za nestanak ljudi, otmice i ubistva civila i sprječavanje odlaska iz Alepa.

"Novinarka koju su oteli u istočnoj Siriji je napisala kako ratni dopisnici podržavaju pobunjenike i stavljaju svoj život u njihove ruke jer su s njima u savezu, te da je pobuna samo moderni fenomen koji ima jednu odanost – novac. Je li to pregrubo? Jesmo li zaista u savezu s pobunjenicima? Britanski parlament će raspravljati o zlu koje se desilo ljekarima, medicinskim sestrama, ranjenoj djeci i civilima u Alepu i drugim dijelovima Sirije. Ipak, groteskno ponašanje britanske vlade je osiguralo da ni Sirijici ni Rusi uopšte neće obratiti pažnju na naše jadikovanje", zaključuje Fisk.
0 0